Witam, pare pytań odnośnie zakupu octavi I 1.8 turbo z 99r.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • joint
    Classic
    • 2013
    • 2

Zamieszczone przez pleg
    Po co tyle emocji,
    Zero emocji...Po prostu pewne rzeczy są oczywiste...
  • attie
    Classic
    • 2012
    • 3

Witam,

Przymierzam się do zakupu takiej właśnie Octavii i chciałbym prosić o podanie informacji na co powinienem zwrócić uwage, silnik 1.8 turbo, przebieg 160 tys, sprowadzona z niemiec cena 10500 zł. Na co zwrócić uwage przy silniku czy też zawieszeniu. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam Artur
    Artur

Komentarz

• PKZ
      Drive
      • 2011
      • 69

kolego według mnie to przede wszystkim Turbo. Czy się nie poci w jakim ogólnie jest stanie. Koszt regeneracji to od 600 do 1200zł. No i oczywiście wszystkie sprawy związane z olejem wycieki i ilość pobieranego oleju. Teoretycznie nie powinien brać nic.
      Zawieszenie jest stosunkowo tanie w naprawie więc nie ma raczej na co zwracać uwagi. Jak nie puka to znaczy ze można jeździć.
      No i jeszcze sprzęgło. tam chyba jest koło dwumasowe wiec też warto zobaczyć w jakim jest stanie bo wymiana to też jest pare tysi.
      Rozrząd to kosz około 800zł. Najlepiej zrobić od razu.
      Paweł

Komentarz

• attie
        Classic
        • 2012
        • 3

dzięki kolego za informacje jak mam sprawdzić to sprzęgło jeśli tam w ogole jest dwumasa?
        Artur

Komentarz

• PKZ
          Drive
          • 2011
          • 69

no przy kupnie to raczej na czuja. Jeśli sprzedający się zgodzi na przegląd to mechanik to już oceni.
          Paweł

Komentarz

• piociel
            Rider
            • 2010
            • 526
            • Volkswagen

Ciężko uwierzyć w taki przebieg. Co do przeglądu przed kupnem to sprzedawca nie ma nic do gadania. Łaski nie robi. Jeśli sie nie zgodzi to znaczy że coś ukrywa.
            Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
            Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• ziutsane
              RS
              • 2007
              • 2376

attie, zapytaj o VIN i ustal, kiedy i z jakim przebiegiem był robiony przegląd. Jak kolega wyżej. raczej nie możliwe, że taki przebieg ma ten rocznik
              Radio: C90r+XDP210EQ
              Kable:Opt,Skyline,50 mm
              Wzm:XES M1+FP 1.800
              Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• luks
                Ambiente
                • 2009
                • 240

popraw treść posta.. przebieg 260 tys.
                skoda
                fuckyeah!

Komentarz

• attie
                  Classic
                  • 2012
                  • 3

myślisz kolego że ma spokojnie z 260 tys przejechane? jutro pojadę ja pooglądać dokładnie no i zapytam sprzedawcy jak to jest z tym przebiegiem i zobaczymy
                  Artur

Komentarz

• tomikt
                    Rider
                    • 2007
                    • 391

kolego ja mam skode o1 - używana normalnie , rocznik 2003 (listopad) przebieg masz w podpisie.
                    to jakoś nie wierze że ktoś kupił 1.8T i kulał się nim od czasu do czasu

a jeśli nawet - to po co go sprzedawać - O1 jest IMO nieśmiertelna
                    ech...
                    TomikT

Komentarz

• Northeusz
                      RS
                      • 2010
                      • 1677
                      • Octavia I (1U2)
                      • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez tomikt
                      kolego ja mam skode o1 - używana normalnie , rocznik 2003 (listopad) przebieg masz w podpisie.
                      to jakoś nie wierze że ktoś kupił 1.8T i kulał się nim od czasu do czasu
                      To prawie jak u mnie . Rocznik koniec 2003, 1.8T i nabijam 129 tys z hakiem właśnie. Samochód z salonu PL, serwisowana w ASO i na wszystko kwity - jakby ktoś kiedy zastanawiał się, czy u mnie dodać 100 czy 200 tys . Aczkolwiek wracając do tematu, to jak na samochód z 1999 r, z Niemiec to podejrzanie mało. Nasi sąsiedzi jeżdża dużo, a Skoda O1 raczej nie była wychuchaną perełką na zasadzie kolejnego samochodu w rodzinie, uruchamianego tylko w słoneczne niedziele.
                      Pozdrawiam
                      Northeusz

Komentarz

• piociel
                        Rider
                        • 2010
                        • 526
                        • Volkswagen

Zamieszczone przez attie
                        myślisz kolego że ma spokojnie z 260 tys przejechane? jutro pojadę ja pooglądać dokładnie no i zapytam sprzedawcy jak to jest z tym przebiegiem i zobaczymy
                        Wydaje mi się, że z palcem ma tyle najechane. Nie masz co pytać, bo sprzedawca nie ma interesu w tym, żeby mówić prawdę. Musisz się zdać tylko na siebie. Po pierwsze musisz być mniej entuzjastycznie nastawiony. Do zakupu tak wiekowego auta trzeba podchodzić z "trzeźwą głową". Na forum znajdziesz wiele postów, w których podano rzeczy na które zwracać uwagę. Ja prawdę mówiąc 2 miesiące temu też szukałem używki "do domu"....i nie znalazłem nic ciekawego. Skończyło się na nowej fabii. Każdy ci to powie, że ciężko trafić octavie wartą zainteresowania. Na pewno trzeba na to wiele czasu i cierpliwości, bo inaczej wdupisz się w spore koszty.
                        Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                        Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• bubuDE
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 763
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Trudno uwierzyc w przebieg. Moja rzeczywiscie stoi wiekszosc w garazu a co dwa miesiace robie w jednym kawalku 1200km do Pl i drugie 1200 zpowrotem do Niemiec. Od maja 2005 najechalem ledwo ponad 100tkm. Jesli nie jestes w stanie sprawdzic silnika na sluch lub odczucie podczas jazdy to zerknij chociaz na tarcze, takze od wewnatrz, podepnij kabel. Rozrzad masz do wymiany jako pierwszy- to standard przy kupnie, przy nieznanej przeszlosci.
                          PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

Pracuję...